STREKKMERKER

Strekkmerker

Hjelp, jeg har fått strekkmerker!

Pust med magen. Du er ikke alene om å ha hvite eller røde streker på kroppen – også kjent som «stretch marks». Og det beste av alt – du trenger ikke ha dem, om du ikke vil.
De aller fleste kvinner og menn har strekkmerker, også kalt ”striae distensae” eller på engelsk "stretch marks". De opptrer som hvite eller røde striper som dannes på huden, og oppstår ofte i forbindelse med at huden strekkes raskere enn den vokser. Det kan være at huden ikke rekker å tilpasse seg for eksempel volumøkning av underliggende muskulatur, fett eller annet vev.
Hormoner, vektøkning og graviditet
De vanligste stedene strekkmerker oppstår, er på hoftene eller lårene, og som regel er det først og fremst kvinner som får strekkmerket. Årsaken skyldes i stor grad hormonendringer.
Typiske eksempler på tilfeller dette skjer er når unge kvinner når puberteten, får kvinnelige former - og ved graviditet.
Både vektøkning eller vekttap, er vanlige årsaker til strekkmerker, men også kroppsbyggere kan få strekkmerker når huden blir overtøyet ved rask muskelvekst.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan ser et strekkmerke ut?

Hvorfor får man strekkmerker?

Hvordan dannes strekkmerker?

Kan man forebygge strekkmerker?

 

Hvordan behandler man strekkmerker?